Skip to main content

Wecken zonder weckketel

wecken zonder weckketel

Als je wilt wecken zonder weckketel zal je een grote kookpot nodig hebben waarin je water kan koken en daarna de weckpot met voedsel hierin onderdompelen voor bepaalde tijd afhankelijk van het gerecht.

Voor dat je gaat wecken zonder weckketel is het natuurlijk van belang dat je weckpot en rubberen weckring volledig bacterie vrij wordt. Dit wordt ook de glazen pot steriliseren genoemd.

Lees hier ook alles over weckpotten voordat je gaat wecken zonder weckketel. Het wecken zonder weckketel gaat heel eenvoudig. Hieronder nog eens alle stappen die je moet doen om je voedsel te wecken zonder weckketel.

Stappen wecken zonder weckketel

 1. Zorg eerst dat je potten bacterie vrij zijn: Lees hier hoe je dat moet doen.
 2. Neem daarna een grote kookpot en vul deze met water zodat je weckpot volledig onder water staat als je deze in de kookpot doet als de temperatuur bereikt is.
 3. Zorg altijd dat je verse voedingstoffen gebruik als je het gaat wecken of inmaken.
 4. Giet het fruit, groenten, sauzen of wat je wilt in de weckpot. Als je soep wilt wecken zijn hier ook speciale weckflessen voor.
 5. Doe daarna de rubberen weckring tussen de pot en deksel en sluit daarna het deksel goed.
 6. Gebruik de deksel beugels om de pot goed dicht te krijgen.
 7. Steek de pot onder in het kokend water gedurende een bepaalde tijd afhankelijk van het gerecht.
 8. Zodra deze tijd om is kun je een speciale wecktang gebruiken om de potten uit het heet water te halen. Zet ze voorzichtig op het aanrecht of op een zuivere handdoek.
 9. Nu moet je de potten 12 uur laten afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de weckpot volledig lichtdicht. Dit komt door de druk die ontsnapt via de rubberen ringen.
 10. Je kan nu de ijzeren klemmen of beugel van de pot afhalen.
 11. Als alles goed is verlopen mag het deksel niet loskomen en hoor je ook geen lucht ontsnappen.
 12. Je voedsel is nu geweckt zonder weckketel.
Als je toch lucht hoort ontsnappen of het deksel komt los tijdens het losmaken van de klemmen dan is er iets misgegaan en kan je het voedsel niet lang bewaren aangezien er lucht in de pot zit. In dit geval kan je beter het voedsel direct consumeren of binnen de normale vervaldatum opeten.


Geen reacties gevonden


Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *