Skip to main content

Nadelen vacumeren

nadelen vacumeren

Prijs

Een vacumeermachine kopen kan duur zijn. De kosten van een machine kunnen gemakkelijk boven de 50 euro liggen, afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van de machine. Ook zijn er de lopende kosten van het verpakkingsmateriaal, dat in rollen of zakken wordt geleverd.

Veiligheid

Het verwijderen van zuurstof uit de verpakking is een belangrijk voordeel bij vacuümverpakking. Bepaalde bacteriën die bederf veroorzaken, hebben zuurstof nodig om te groeien en zich voort te planten. Zonder zuurstof gaat het voedsel veel langer mee omdat de bacteriën niet kan kweken. Maar het voordeel van een zuurstofarme omgeving kan ook een nadeel zijn. Er zijn soorten bacteriën die ziektes veroorzaken die de voorkeur geven aan een zuurstofarme omgeving en die heel goed groeien in vacuüm verpakt voedsel. Als je het gevoel hebt dat het voer dat je hebt erg schoon en onbesmet is, dan zou dit geen probleem moeten zijn, maar als er enige twijfel is over de veiligheid, dan mag het eten niet vacuüm verpakt worden, want dan creëer je gewoon een perfecte voedingsbodem voor sommige zeer slechte bacteriën zoals voedselvergiftiging.

OPGELET: Het vacuumverpakken van de volgende voedingsmiddelen is niet aanbevolen: ui, knoflook, champignons en bonen, ook zachte kazen zijn afgeraden, omwille van het risico van botulisme en schimmels.

Kwaliteit

Soms gaat het vacuüm niet aan omdat de luchtweg niet fatsoenlijk is afgesloten. Als dit gebeurt, is er niet genoeg zuigkracht om het vacuüm te laten werken. Om dit te controleren, kijkt u naar de staat van de ronde afdichting aan de linkerkant van de onderkant van de machine. Kijk of het beschadigd is. Vervang hem indien nodig. Controleer de slangen om te zien of ze gebarsten of beschadigd zijn. Vervang ze als dit het geval is. Bekijk de afdichtingen van de afvalbak en kijk of ze kapot zijn. Koop een nieuwe bak indien nodig.

Cooldown periode

De meeste vacuumsealers voor thuisgebruik zijn niet gemaakt om continue door te sealen. De sealstrip wordt heet en moet na elk gebruik even afkoelen. Je kan stellen dat je om de 2-3 keer sealen het apparaat best 1-2 minuten laat afkoelen als je wilt dat het een lange levensduur heeft.

Vloeistoffen niet aanbevolen

Pas altijd op met vochtige voedingsmiddelen of volledig vloeibare voedingsmiddelen zoals sauzen en soep. Vries deze altijd eerst in alvorens te vacumeren. Als je vochtige gerechten wilt sealen dit niet volledig vloeibaar zijn gebruik dan een vacuumzak met vochtabsorberende strip. Als er toch vloeistof in de vacuumpomp geraakt kan het apparaat stuk gaan! Er zijn professionele vacuummachines die dit wel kunnen en een speciale opvangbak voor vloeistof hebben, maar de regel geld probeer altijd te voorkomen!

Geluidsoverlast

Alle vacuummachine maken veel lawaai! Dit is een feit. Als je in een appartement woont is het verstandig om middernacht niet te gaan vacumeren, je buren zullen het waarden. Onze budget winnaar de Wartmann WM 2005 is een relatief stil model vergeleken met de andere vacuumsealers.

Als je nog meer vragen hebt laat ze gerust weten onderaan wij horen graag van je!

Wartmann WM 2005 EC
Foodsaver 1190
Caso Fastvac 3000
Lava Black V300 Premium
FoodSaver V2860


Reacties

S. Hamerslag februari 10, 2022 bij 12:34 pm

Goedendag,
Als ik voedsel in de aanbieding koop bij de supermarkt, gaat mijn voordeel dan niet op aan stroom en vacuüm zakken?
Als bijvoorbeeld een kilo sperzieboontjes een euro goedkoper is in de aanbieding en ik vacumeer vijf porties van 200 gr dan ben ik alleen al aan zakjes €1,25 kwijt.
Groet Stephan Hamerslag

Beantwoorden

Team Vacuumtest februari 10, 2022 bij 1:16 pm

Beste, het grootste nadeel aan vacumeren is inderdaad de vacuumzakken. Afhankelijk van waar je ze koopt zijn ze relatief goedkoop in aankoop. Zo vind je al 50 basis vacuumzakken voor 4,95 €. Als je dit deelt door 5 zakjes ben je ongeveer 40 cent kwijt aan de zakjes.

Het doel van vacumeren is voedsel op te slaan, je kan het letterlijk een jaar bewaren in de diepvries als je het vacuum verpakt. In de koelkast blijft het 2 x tot 3 x langer houdbaar.

Het grootste voordeel van vacumeren is orde en netheid, vooral in bedrijven speelt vacumeren een belangrijke rol i.v.m. labelen en houdbaarheidsdatums.

Beantwoorden

Heeft u een vraag of een mening over dit artikel? Deel het met ons!

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *