Skip to main content

 

WeckpottenTest 2024 | Hoe werkt een inmaakpot?

 

 

De beste Inmaakpotten

 

 

inmaakpotten

Meestal is de keuze aan weckpotten zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse kan je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ Wij hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor weckpotten

✅ Betrouwbare partners

De beste Weckpotten vind je hier

Als jij een manier zoekt om jam, fruit, groenten of stoofpotjes voor langere tijd te bewaren in de kast zonder conserveringsmiddelen dan kan dit met een weckpot! Wecken of inmaken is een methode voor het conserveren van levensmiddelen. Het wordt al meer dan een eeuw toegepast over de hele wereld. Je kan voedingsmiddelen zeer lang bewaren zonder koeling of invriezen.  Weckpotten werden vroeger voornamelijk in het leger gebruikt omdat men op deze manier onder barre omstandigheden kon overleven.

Een weckpot is een glazen pot die volledig luchtdicht wordt afgesloten door een rubberen ring in het deksel. Een weckpot wordt voornamelijk gebruikt om zelfgemaakte jam of appelmoes te bewaren. Verder worden ze ook veel gebruikt om rijst en pasta in te bewaren. Je kan rijst en pasta tientallen jaren in een weckpot bewaren.

Wecken wordt ook wel inmaken genoemd. Lees deze pagina om alles te weten te komen over wecken. Wat een weckpot is, waarom je het nodig zou hebben, en hoe het werkt.

Op deze pagina leggen we uit hoe je zelf veilig je eten conserveert in een weckpot. Natuurlijk om te wecken heb je een degelijke glazen weckpot nodig. Vacuumtest heeft een consumentenonderzoek gedaan om zo te weten te komen welke weckpotten de beste zijn. Vacuumtest is in 2017 gelanceerd met als doel mensen te helpen de juiste keuze maken als het aankomt op voedsel langer bewaren. Verspil je voedsel niet bewaar het in een weckpot zo kan je van die zelfgemaakte jam nog jaren later verder genieten! Hieronder een TOP 10 met de beste glazen inmaakpotten die op het internet te koop staan.

Als je graag nog meer methodes wilt gebruiken om je voedsel langer te bewaren bekijk dan zeker onze vacumeermachine informatie pagina.

TOP 10 Weckpotten / Inmaakpotten

Model Review
1 2x stuks Weckpotten inmaakpotten met klepdeksel 1.5 liter 2x stuks Weckpotten – inmaakpotten met klepdeksel 1.5 liter

96%

“2 Duurzame stevig potten waarin je voedsel jaren kan bewaren.”

Prijs
2 Kilner - Weckpotten Set van 3 - 1,0 l Kilner – Weckpotten Set van 3 – 1,0 l

90%

“Perfect om te fermenteren. Stevige dikke weckpotten met een inhoud van 1 Liter. Glas kan tegen kokend water. Uitstekende gebruikersbeoordeling.”

Prijs
3 Le Parfait Super Weckpot - Ø 85 mm - 0,5 L - Set-6 Le Parfait Super Weckpot – Ø 85 mm – 0,5 L – Set-6

93%

“Deze potten zijn net goed van formaat, niet te groot, niet te klein, dik kwaliteitsglas. Hoge kwaliteit en goede gebruikersbeoordeling!”

Prijs
4 Le Parfait Super Weckpot - Ø 85 mm - 2 L - Set-6 Le Parfait Super Weckpot – Ø 85 mm – 2 L – Set-6

88%

“6 harde, stevige mooie inmaakpotten van 2 liter. Hoge kwaliteit en handig in gebruik.”

Prijs
5 3x stuks Weckpotten met klepdeksel 3 liter 3x stuks Weckpotten met klepdeksel 3 liter

90%

“Perfect voor cornflakes en muesli in op te slaan. 3 grote inmaakpotten van 3 liter. Hoge kwaliteit.”

Prijs
6 Rocco Bormioli Fido Weckpot 1 l - Meest Populair Rocco Bormioli Fido Weckpot 1 l –

93%

“Goed dik glas, sluit goed, gemakkelijk schoon te maken. De opening is breed genoeg. Hoge kwaliteit. Uitstekende gebruikersbeoordeling!”

Prijs
7 Kilner Drankendispenser - 5liter Kilner Drankendispenser – 5liter

89%

“Goede prijs/kwaliteit, heel mooi design. Duurzame weckpot! Let op 5 liter dus redelijk groot.”

Prijs
8 Bormioli Rocco Fido Weckpot - 4 liter Bormioli Rocco Fido Weckpot – 4 liter

85%

“Perfect voor likeur, sluit goed af. Design iets aan de mindere kant maar het blijft een kwaliteitsvolle inmaakpot.”

Prijs
9 Rocco Bormioli Fido Weckpot 5 l Rocco Bormioli Fido Weckpot 5 l

95%

“Handige grote weckpot voor het langdurig bewaren van voedingsmiddelen. Zeer goede gebruikersbeoordeling. Let wel op de weckpot is gigantisch.”

Prijs
10 Rocco Bormioli Fido Weckpot 50 cl - 6 stuks Rocco Bormioli Fido Weckpot 50 cl – 6 stuks

80%

“6 kleine potten van 50 cl. Goede kwaliteit. “

Prijs

 

Wat is een Weckpot ?

 

Waarom een Weckpot kopen?

Tegenwoordig worden er veel conserveringsmiddelen gebruikt om voedsel langer te bewaren. Als jij op een natuurlijk manier je fruit of groenten wilt bewaren, dan moet je serieus de overweging doen om met een weckpot aan de slag te gaan. Wecken kan voordelig zijn als je de groenten en fruit inkoopt in het seizoen dat ze geoogst worden. Zo kan je maanden later als het oogst seizoen voorbij is veel kosten uitsparen. Ook is het energiebesparend aangezien je de voedingsmiddelen niet in moet vriezen.

Reken maar eens uit hoeveel een diepvries verbruikt over een periode van 3 jaar. Als jij een eigen moestuin of fruitboom hebt en bijvoorbeeld jaarlijks veel jam maakt, kan het zeer verstandig zijn om vanaf nu je jam te wecken!2

De jam kan op deze goedkope manier jaren in een inmaakpot bewaard blijven. Het kan natuurlijk wel zijn dat de smaak wat minder wordt na langere periode in de weckpot bewaard te zijn. Toch zijn er veel voordelen aan deze gezonde en natuurlijke manier van voedsel conserveren bonden, hieronder alle voordelen van voedsel bewaren in een weckpot.

Voordelen van een Weckpot

✅  Je kan fruit en groenten veel langer bewaren

✅  Geen conserveringsmiddelen

✅  Een weckpot is goedkoop

✅  Energiebesparend

✅  Hygiënisch

✅  Wecken is gezond

✅  Voedingsmiddelen zijn zichtbaar

✅  Smaak blijft behouden

✅  Wecken is ruimtebesparend

✅  Tijdbesparend, ontdooien niet meer nodig

✅  Kostenbesparend

✅  Milieubesparend

✅  Duidelijk sorteren van voedingsmiddelen.

 

Wat is Wecken?

Hoe werkt Wecken ?

Wecken of inmaken is een methode voor het conserveren van levensmiddelen. Voor het wecken worden glazen potten gebruikt, deze potten worden ook wel weckpotten of inmaakpotten genoemd. Weckpotten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. De werkwijzen om voedingsmiddelen te wecken gaat als volgt: Eerst worden de glazen weckpotten grondig schoongemaakt met soda. Het is belangrijk dat ze zeer proper zijn omdat er zeker geen bacteriën in de pot of aan de rubberen ringen mogen zitten.

Het eten moet immers voor lange tijd bewaard worden dus er mag geen besmetting ontstaan door vuil in of op de pot. Nadat de inmaak pot 100% schoon is gemaakt worden ze gevuld met voedingsmiddel, denk hierbij aan fruit, groenten of vlees. Jam en appelmoes is ook heel populair.

De potten worden hierna afgesloten met een glazen deksel. Tussen de pot en het deksel komt een rubberen ring, ook wel de weckring genoemd. Het deksel blijft meestal vast zitten door een metalen klem. De weckpotten worden hierna in een waterbad of weckketel, verhit en gesteriliseerd.

De uitzettende lucht kan ontsnappen en dankzij de klemmen wordt voorkomen dat het deksel en de ring los komen. Tijdens het afkoelen zorgt de weckring voor een luchtdichte sluiting. Hierdoor wordt het deksel stevig op de pot gedrukt. De klem of beugel is hierna niet meer nodig en de voedingsmiddelen kunnen jaren bewaard worden.

TIP: Als er bij het openen van een gevulde weckpot geen sprake is van onderdruk, dan moet je oppassen, de inhoud is niet meer te vertrouwen.

 

Weckpotten Koopgids

 

Hou rekening met de volgende factoren

Voordat je overgaat tot de aankoop van inmaakpotten is het van belang de rekening te houden met de volgende aankoopcriteria.

  • Capaciteit
  • Decoratie
  • Weckflessen
  • Inmaakketel

Capaciteit

De meeste weckpotten hebben een inhoud van 0,5 tot 1,5 liter. Natuurlijk zijn er vele verschillende maten zo heb je er ook van 5 liter voor grote hoeveelheden fruit te of groenten te bewaren.

Decoratie

Sommige mensen gebruiken weckpotten gewoon voor decoratie, Je kan hier gekleurd zand in doen of planten.

Weckflessen

Weckflessen zijn net als weckpotten gemaakt om voedsel lange tijd in te bewaren. Het verschil zit erin dat de weckflessen langer en hoger zijn net zoals een echte fles. Weckflessen worden voornamelijk gebruikt voor sappen of soepen in te bewaren.

 

Wecken

Inmaakketel

Met een inmaakketel kan je het voedsel wecken. Een inmaakketel warmt het voedsel op zodat het gesteriliseerd wordt. Voeding dat in een weckpot voor langere tijd bewaard wordt moet altijd eerst gesteriliseerd worden!

TIP: Kook groenten en vlees altijd 10 minuten voor het consumeren, dus ook nadat je het voedsel uit een weckpot haalt kook je het snel!