Skip to main content

Waarom voedsel vacuum verpakken

Voedsel bederft. Dat is een feit. En bedorven voedsel ruikt vaak niet alleen vreselijk, het ziet er ook vies uit en het maakt je letterlijk misselijk als je het eet. Bedorven voedsel moet je daarom weggooien, dat is dus wel zonde.

Je gooit feitelijk geld in de vuilniszak. Tel dat eens voor een heel jaar op hoeveel geld er in die vuilniszak verdwijnt… Voedselbederf wordt voornamelijk veroorzaakt door schimmels en bacteriën. Schimmels en bacteriën kunnen niet zonder zuurstof. Zouden we in staat zijn om, tijdens de opslag van voedsel, de zuurstof weg te houden van het voedsel dan zouden we het bederf door aërobe bacteriën (die leven op zuurstof) en schimmels kunnen tegengaan. Daardoor zou het voedsel veel minder snel bedorven worden en dus moeten we niet zoveel voedsel weggooien.

Dit is precies wat een vacumeermachine of vacuüm apparaat doet. Het verwijderd de lucht rond het voedsel door dit luchtdicht te vacuum te verpakken in kunststoffolie. Dit proces wordt vacumeren genoemd. Helaas kunnen we met een vacumeermachine niet alle lucht, dus alle zuurstof wegzuigen. Er blijft dus altijd wel een klein beetje zuurstof achter in het vacuüm verpakte voedsel.

Daarom wordt het bedervingsproces niet helemaal tot stilstand gebracht. Daarnaast zijn ook andere organismen verantwoordelijk voor bederf. De aerobe bacteriën kunnen namelijk zonder zuurstof leven en die worden dus niet uitgeschakeld door voedsel vacuum te verpakken. Vacuüm is het proces waarbij de lucht uit een vat wordt getrokken. In het vacuüm wordt onderscheid gemaakt tussen een onderdruk en een volledig vacuüm. Een volledig vacuüm kan alleen worden geproduceerd onder laboratoriumomstandigheden. Voor de Vacuümmachines die Ik hier heb getest, wordt slechts een onvolledige vacuüm aangemaakt. Deze zuigen tot wel 80% van de lucht uit de houder. Dit is dus volledig acceptabel voor thuisgebruik.

vacuum verpakken
Caso-VC150-vacuum

Dat zullen we jou snel vertellen! Door de lucht weg te zuigen, is het verval proces aanzienlijk vertraagd. Voedsel bederft sneller wanneer het in contact komt met lucht. Door zoveel mogelijk lucht weg te zuigen wordt dit proces tegengegaan. Een verder voordeel van vacuum verpakken is dat het voorkomt dat het voedsel bevriest. Vriesbrand treed op wanneer vocht uit de voeding wordt verwijderd door bevriezing. Dit kan alleen gebeuren als er een medium is dat het vocht absorbeert en dat is normaal gezien de lucht. En aangezien er in een vacuüm weinig lucht is kan er geen vocht worden ingetrokken. Dus dat betekent nooit meer bruine vlekken op het vlees!

Vacuum verpakken met voedsel kan heel voorzichtig bereid worden met behulp van de Sous-Vide (Vacuum) kook methode. De schotel wordt gekookt bij relatief lage temperaturen. Vitaminen, aroma’s en dus ook de smaak blijven nog veel beter bewaart op deze manier. Marineer vlees en vis met behulp van uw Vacuümapparaat leg het eten samen met de kruiden of een marinade in een vacuümzak en zuig de lucht er uit. Op deze wijze kan de smaak veel beter behouden worden.

  • Langere houdbaarheid met vacuum verpakken: Door de zuurstof weg te trekken worden de bacteriën tot stilstand gebracht en blijft het voedsel tot wel 8 keer zo lang vers. Smaken worden aanzienlijk beter behouden.

 

  • Geen vriesbrand met vacuum verpakken: Een verder voordeel van vacuum verpakken is dat het voorkomt dat het voedsel bevriest. Vriesbrand treed op wanneer vocht uit de voeding wordt verwijderd door bevriezing. Dit kan alleen gebeuren als er een medium is dat het vocht absorbeert en dat is normaal gezien de lucht. En aangezien er in een vacuüm weinig lucht is kan er geen vocht worden ingetrokken. Dus Nooit meer bruine vlekken op het vlees!

Wartmann WM 2005 EC
Foodsaver 1190
Caso Fastvac 3000
Lava Black V300 Premium
FoodSaver V2860