Skip to main content

Vacuum Koken

Internationaal staat vacuümkoken als Sous-Vide bekend, dit is een werkwijze voor het koken van groenten, vlees of vis, in een vacuümzak. Door middel van het op lage temperaturen onder de 100 ° C te koken zal de de warmte-uitwisseling van het bakken beter maximaliseren, dit wordt gedaan in een waterbad.

Werkwijze

Het voedsel wordt bereid in een constante watertemperatuur tussen 50 ° C en 85 ° C, volledig ingesloten in een vacuümzak. De vacuümzakken moeten voldoen aan de kwaliteit, (meer hierover vind je bij de vacuumzakken pagina).

Voordelen

De voordelen van het vacuüm kookproces zijn duidelijk. Bij de bereiding kan niets ontsnappen uit de zak, noch smaken en aroma’s. Bovendien kunnen marinades en kruiden sneller en intenser intrekken in het voedsel. De vacüummachines zuigen het grootste deel van de lucht en daarmee de zuurstof uit de zak. Het voedingsproduct zal hierdoor dus minder rap bederven. Gevolge, het eten blijft langer vers, maar voorkomt ook grotendeels smaakverlies. Door de lage temperaturen tijdens het koken vind geen korstvorming plaats. Dit is waarom het vaak wordt gebakken na het vacuüm koken, voor de beste smaak te bekomen.

La carte systeem

Met vacuümbereiding kun je de producten van te voren bereiden. Als je je aan de voorschriften houdt, kun je de producten ongeveer twee weken zonder dat er verlies aan kwaliteit optreedt, bewaren. Het proces bestaat uit de volgende stappen: voorbereiden, vacuüm verpakken, garen, afkoelen, etiketteren, bewaren en verkopen/consumptie/invriezen. Dit is dus zeer geschikt voor in restaurants, waarbij ingevroren gerechten kant en klaar vers kunnen opgediend worden.

 

De Ontwikkeling

Vacuümkoken werd ontwikkeld in de jaren 1970 in Frankrijk. Echter, vanwege de complexe behandeling, kon het destijds niet in het huishouden worden toegepast. Er waren gewoon te weinig geschikte apparaten. Bestaande apparaten kwamen voornamelijk uit het gebied van biologische en chemische laboratoria. Deze waren natuurlijk duur en onhandig. Oorspronkelijk werd de werkwijze voornamelijk gebruikt voor de productie van Diepvriesmaaltijden. Inmiddels zijn er een aantal verschillende apparaten. Deze hebben lang hun weg gevonden naar het gewone eten en wordt steeds meer gebruikt in huishoudelijk gebruik. Vacuümmachines voor huishoudelijk gebruik hebben we hier bij Vacuumtest.be grondig uitgetest voor jou!